Tuesday, 6 October 2015

Tak boleh tak ada

Kawan saya tanya, dalam banyak-banyak supplement Shaklee, mana satu yang saya paling suka. Lama jugak saya fikir. Saya jawab, saya tak ada yang paling suka... semua pun saya suka. Kalau saya pilih, nanti pilih kasih. Semua pun adalah kesayangan saya !

Over sangatt...

Okay, sebenarnya saya ada top 5 supplement "tak boleh tak ada" (yang bermaksud kalau duit tak berapa cukup pun, try cari juga pasal nak makan supplement ni) ;

Rasanya korang pun perasan saya banyak cerita tentang SR VitaC kan. Memang saya dah jatuh cinta dengan SR VitaC ni selepas saya merasai sendiri keberkesanannya. Hidung saya ni sensitif sikit dengan habuk dan asap. Ada asthma pulak. Ditambah dengan resdung dan jerawat pulak tu. Complete package. Pagi-pagi acara wajib saya adalah bersin-bersin. Lepas bersin-bersin, hidung gatal dan berair. Bila kena habuk dan asap, mesti selsema-batuk-tonsil bengkak-demam dan acara kemuncaknya asthma. Selepas saya amalkan SR VitaC ni, dah kurang acara bersin-bersin pagi-pagi tu. Bila saya rasa macam nak selsema, cepat-cepat telan 2-3 biji SR VitaC. Alhamdullillah, tak lama lepas tu akan lega. Tak payah telan panadol lagi. Kesan juga dapat dilihat pada kulit. Kulit menjadi lebih lembut dan yang paling best, jerawat segan nak muncul. Oleh kerana SR VitaC ni dah membantu menyelesaikan sebahagian besar masalah kesihatan saya, tentulah saya letak SR VitaC dalam Top 5 supplement "tak boleh tak ada" saya .

Yang kedua, adalah Omega Guard. Yang ni pun banyak membantu menangani asthma dan batuk. Selain daripada itu, Omega Guard juga boleh membakar lemak dan menjaga kesihatan jantung. So, saya tak risau sangat bila makan lebih sikit kerana saya tahu Omega Guard akan jadi "body guard" saya. Heh.

GLA juga saya harus masukkan dalam carta. Ini kerana GLA juga dah selesaikan salah satu masalah kesihatan saya. Haid tak teratur. Sebelum ni, saya tak datang bulan bila saya naik/ turun berat badan dan bila tension / stress. Kadang-kadang dua bulan sekali dan kadang-kadang sebulan 2 kali. Lepas makan GLA, alhamdullilah tak ada masalah lagi. Cukup kitaran 25 hari mesti kibarkan bendera Jepun.

Mula-mula saya makan Ostematrix hanya kerana ia memang dah ada dalam set. Tak rasa pun yang saya ni tak cukup kalsium pasal saya memang suka makanan dan minuman berasaskan susu ni. Saya memang ada sakit pinggang sikit-sikit dan bertambah sakit bila waktu datang bulan. Saya anggap biasa saja. Tak teruk sangat pun. Setelah makan Ostematrix saya tak perasan yang sakit pinggang saya dah hilang. Hinggalah pada suatu hari Ostematrix saya habis dan saya tak beli yang baru. 2 minggu jugaklah saya tak makan Ostematrix. Baru saya perasan yang saya sakit pinggang kembali. Terus pergi beli Ostematrix dan kini Ostematrix dah masuk carta supplement "tak boleh tak ada" saya.

Last but not least, adalah Herb Lax. Inilah supplement Shaklee pertama saya. Herb Lax sangat straight forward. Untuk memudahkan pembuangan dan mencuci usus dan perut. Kesan sangat pantas. Makan 4 biji malam ni, esok pagi tangki septic mesti kosong. Ahh... legaaaa. Heh.  

Bila ditengok balik rupanya banyak masalah kesihatan rupanya saya ni. Cuma sebelum jumpa Shaklee tak perasan pun ada masalah. Bila masalah dah selesai, baru tahu betapa leganya dah tak ada masalah-masalah tu lagi. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Masalah saya dah selesai. Masalah anda bagaimana pula?

WhatsApp saya.
IRA 016-5392550

p/s : kalau ada masalah kewangan pun boleh diselesaikan, inshaallah :)


Thursday, 1 October 2015

Saya tak paksa... tapi kalau rela, boleh WhatsApp saya (wink wink) - tajuk separa porno

Sekarang ni selalu sangat terjumpa dengan iklan-iklan ajak buat "produk sendiri" di facebook mahupun media sosial yang lain. Sampai saya terfikir, alahai... senangnya buat produk sendiri. Cakap je nak produk kurus, kecantikan, putih melepak, ketat-rapat-anjal dan macam-macam lagi. Ada duit sikit, semua boleh jadi. Letak nama sedap-sedap sikit, pilih packaging,buat marketing, bayar ustaz atau artis jadi duta, kalau mention perkataan "sunnah", "ruqyah", atau apa-apa yang islamik lebih afdal dan kalau letak ayat-ayat yang separa porno macam "suami hari-hari mintak", "suami boleh lemas", "isteri mintak dua kali satu malam"... (eh saya tak reka-reka ye, saya ambil contoh sebenar) pasti laris macam pisang goreng cheese tabur coklat.

Eh, bukan saya nak dengki, jauh sekali nak sabotaj perniagaan orang Melayu (selalunya yang saya nampak, orang Melayu yang ramai ceburi perniagaan ni), tapi pada pandangan saya, fenomena yang sebegini harus dipantau dengan teliti. Maklumlah, ia melibatkan kesihatan pengguna dalam jangka masa panjang. Saya tak kata yang semua produk "instant" macam ni tak berkualiti... mungkin ada yang benar-benar berkesan dan selamat, namun bukankan sepatutnya setiap produk perlu ada R&D, perlu dibuktikan keberkesanannya, perlu mencapai standard tertentu... kannn?

Okay, saya faham situasi peniaga... tentu nak untung, betul tak? Tapi yang saya tak faham macam mana pengguna sekarang yang sepatutnya lebih bijak dengan bantuan teknologi boleh termakan pujuk rayu peniaga yang macam ni? Adoii... badan nak pakai lama kott. Tak takut bahaya ke? Sebenarnya, saya ada fobia dengan produk yang menjanjikan kesan serta merta ni... makan hari ni, esok dah kurus... sapu hari ni lusa dah putih.. telan hari ni, minggu depan makcik lumpuh dah boleh berlari 100 meter eee..takoottt haha

Dengan adanya teknologi serba canggih sekarang,tak susah kita nak selidik syarikat, produk, pengasas dan perkara-perkara yang berkaitan. Nak dengan tak nak je. Bagi saya, sebelum kita nak consume, kena check la semua tu. Tak susah pun. Dulu, sebelum saya telan produk Shaklee ni saya dah kaji buruk baik dah, dah kenal siapa pengasanya dah, dah tahu latar belakang syarikat dah... baru berani nak beli dan makan. Produk dah lebih dari 100 tahun kott...syarikat ni dah 60 tahun kott... makcik pakcik yang makan Shaklee hari-hari elok je sihat  ... heh.

Eh, tak paksa korang ikut saya makan Shaklee jugak. Buat lah kajian sendiri, dan kalau anda rasa Shaklee yang terbaik, boleh WhatsApp saya. Kita boleh sambung cerita :)

IRA ~ 016-5392550

Tuesday, 29 September 2015

Vitamin jerebu

Bila check balik belian Shaklee sempena bulan jerebu ni, ramai pelanggan tetap dan pelanggan baru yang beli Sustain Release Vitamin c dan Chewable Vitamin C. Banyak juga feedback dari mereka yang kata mereka atau anak mereka tak bersin-bersin di waktu pagi lagi, selesema berkurang, batuk pun kurang dan sekarang dah ada yang pandai ambil extra dose vitamin C sewaktu demam atau masa rasa nak demam. Inshaallah, demam makin kebah atau tak jadi demam bila ambil extra dose vitamin C ni.

Walaupun makan vitamin, jangan lupa minum air banyak-banyak dan cuba kurangkan aktiviti luar. Bagi yang masih belum mendapatkan vitamin-vitamin hebat dari shaklee, bolehlah WhatsApp saya. Jangan malu-malu :)

Friday, 4 September 2015

Eat, sleep, poop... repeat

Kalau ada masa lapang yang banyak, nak buat apa ye?

Ada yang nak bercuti, ada yang nak buat crafts, ada yang nak membaca... macam-macam.

Bagi saya pulak, saya nak rehat je. Dengan kerja full time, bisnes crafts dan bisnes Shaklee saya sekarang, memang kadang-kadang tak menang tangan. Saya tak merungut. Tak ada siapa pun yang paksa saya buat kerja banyak-banyak. Saya suka busy-busy macam ni. Heh. Masa muda (muda lah sangatttt) dan masih ada tenaga lah kita pulun habis-habisan. Bila cukup bekalan, kita rehat. Masa tu, nak berspa sehari suntuk, melancong sepanjang tahun, tengok wayang bila-bila masa suka... semua pun boleh.

Sekarang, kerja kuat-kuat dulu. Ada yang nak join kerja kuat-kuat sama saya ?

WhatsApp saja;
IRA 016-5392550

p/s : jangan tiru aktiviti kucing saya ni.


Thursday, 3 September 2015

Perjalanan yang panjang, kita tempuhi bersama

Musim-musim jerebu ni memang ramai yang mula sakit-sakit. Alhamdullilah, saya masih belum diserang asthma dan demam lagi. Moga dijauhkan. Tahun-tahun lepas waktu-waktu beginilah saya kerap berulang alik jumpa doktor. Siap kena sedut nebulizer lagi. Masa tu belum kenal Shaklee lagi. Tahun ni, dah kenal Shaklee bolehlah buat persediaan lebih sikit. Makan supplement cukup-cukup. Minum air banyak-banyak. Cuba elakkan berada di luar rumah. Cara saya, makan banyak-banyak vitamin C supaya tak mudah diserang batuk dan selesema, makan omega 3 untuk elakkan diserang asthma, dan tak dilupakan vitamin B complex, Garlic Complex dan Vita-Lea sebagai pelengkap perisai pertahanan. Harap-harap tak ada apa-apa. Tapi kalau nak sakit juga, nak buat macam mana kan... badan saya ni sensitif sikit dengan habuk dan asap.

Kawan-kawan saya pun ramai dah mula selesema, batuk dan demam. Paling merisaukan mereka, anak-anak juga turut sakit. Ramai juga yang dah mula bertanya-tanya pasal supplement. Ada juga yang dah order vitamin C terutamanya untuk anak... saya pesan; mak pun kena makan sekali, barulah sama-sama sihat. Heh.

Oh ya, hari ini kawan saya bagitahu yang dia dah turun sekilo selepas sebulan cuba Herb-Lax dan Lecithin. Heh. Sekilo mungkin sikit, tapi kawan saya ni dah bertahun-tahun cuba kuruskan badan dengan macam-macam ubat. Teh kurus, ubat sapu-sapu...semuaaaa tak jalannn... Hujung minggu dia siap hiking bukit lagi, sampai suaminya cakap "you ta payah naik bukit, you tada turun, bukit ada runtuh bila you naik..." hahahaha...kejam sangatttt! Mula-mula, saya takut nak suruh dia cuba Shaklee...takut tak turun juga, saya yang rasa bersalah. Heh.Tapi, dia yang beriya-iya nak cuba, saya okay je (siapa tak nak bisnes kan...). Saya suspek, kawan saya ni banyak toksin, itu sebabnya berat tak turun-turun walaupun dah cuba macam-macam cara. Saya cadangkan Herb-Lax untuk detox dan Lecithin untuk pecah lemak. Sepanjang sebulan ni, dia tak timbang berat. Nak surprise katanya. Pagi ni, jumpa saya je terus senyum lebar... "1 kilo sudah turunnnn". Yay ! Saya pulak yang happy lebih-lebih. Katanya lagi, turun sekilo sebulan pun okay, janji ada perubahan.

Nak sihat? Nak kurus ? WhatsApp saya untuk hidup yang lebih sihat dan lebih kurus (walaupun perjalanannya panjang, kita jalan sama-sama perlahan-perlahan) Heh.

IRA (SID 1191211)
016-5392550

Wednesday, 2 September 2015

Kunyah vs Telan

Saya memang penggemar vitamin C. Selain bagus untuk kulit saya yang berminyak dan selalu berjerawat, vitamin C juga penting untuk sistem imun dan menyelesaikan masalah besar saya yang kerap bersin macam nak tercabut hidung di waktu pagi. Saya memilih Sustained Release Vita-C Plus Shaklee. Terus jatuh cinta dan tak tukar-tukar dah. Pertama kerana dosage  yang bersesuaian dengan keperluan badan, kedua kerana teknologi sustained release dimana vitamin C akan dilepaskan secara berperingkat-peringkat untuk khasiat yang berterusan, ketiga kerana sebotol boleh tahan 6 bulan (sangat jimat!) dan keempat of course kerana ianya sangat berkesan!

Baru-baru ini, kawan saya bertanya mengenai vitamin C untuk anaknya yang sering selesema. Tapi, masalah anaknya adalah... dia tak suka makan ubat. Heh. Takde masalah. Ini kerana, Shaklee juga ada Chewable Vita-C Plus. Ianya perlu dikunyah dan rasanya seperti buah oren. Amat sesuai untuk kanak-kanak, ibu mengandung yang selalu loya dan muntah, dan orang dewasa yang "segan" nak telan tablets.

Perbezaan anatara Sustained Release Vita-C Plus dan Chewable Vita-C Plus adalah dari segi dosage,iaitu SR Vita-C mengandungi 500mg dan Chewable Vita C hanya mengandungi 100mg. Cara makan juga berbeza, iaitu Chewable Vita-C Plus perlu dikunyah untuk bertindak balas dengan air liur supaya ianya sedia untuk diserap sebaik sahaja sampai ke usus kecil, manakala SR Vita-C perlu ditelan sahaja. Sebotol Chewable Vita-C Plus ada 90 tablets, manakala SR Vita-C Plus ada 180 tablets.

Walaupun terdapat perbezaan, kedua-dua vitamin C ini tetap mempunyai khasiat yang sama. Vitamin C memelihara kandungan antioksida semulajadi dalam badan dan melambatkan proses penuaan. Ia juga penting untuk menguatkan tulang, gigi dan gusi. Selain daripada meningkatkan sistem imun badan melawan selesema, batuk, resdung dan elergi, vitamin C juga bagus untuk mencantikkan dan mencerahkan kulit serta menghalang pembentukan pigmentasi.

So, tepuk dada tanya selera. Mana satu pilihan anda.

WhatsApp saya ;

IRA (SID 1191211)
016-5392550




Tuesday, 1 September 2015

Hidup ini ibarat itik. Nampak tenang di permukaan, sebenarnya kaki kayuh laju-laju... haha

Heh. Lama tak jumpa. Sorry, busy sikit. Hari-hari nak update blog tapi hari-hari pun busy jugak.Ada banyak campaign nak kena handle. Selalunya, saya update blog masa lunch. Tapi bila kerja kat luar, memang tak dapat lah nak berlama-lama enjoy lunch. Dapat makan roti smbil berjalan pun dah kira bagus. Balik rumah dah penat. Nampak tilam dan bantal je. Internet pun satu hal. Entah kenapa lembab macam siput. Tension rasanya. Tapi, sebenarnya ada major distraction yang membuatkan saya terpaksa melupakan benda-benda lain buat sementara waktu... saya sedang sibuk pindah home office @ crafts room ke bilik bawah dan mengemas bilik stor! Kemas stor adalah benda serius. Nak kena masuk barang ikut kategori dalam kotak. Kena susun ikut kesesuaian. Once started... kena buat sampai habis. (Susahkan diri sendiri bila ada penyakit susah nak ubat ni). Hopefully, by today boleh siap. Azam bulan ni nak update blog hari-hari. Heh. Boleh ke? Inshaallah...

Kedai online Shaklee masih buka 24 jam seperti biasa. WhatsApp saja :)

IRA
SID 1191211
016-5392550

Tuesday, 18 August 2015

Resdung yang meresahkan

aaa...aaa...aaachooomm

Resdung, sinusitis, alergi... rata-rata mempunyai tanda-tanda yang hampir sama. Bersin dengan kerap terutamanya waktu pagi, berdengkur, batuk, selesema, gatal hidung, cepat letih dan muka terasa sakit juga kerap pening di waktu pagi. Saya memang faham sangat dengan masalah ini. Dulu, boleh dikatakan setiap pagi bersin, hingus meleleh, sakit atas tulang pipi dan sekitar mata... seksa woi.

Puncanya bermula daripada radang pada membran dimana rongga dalam tulang muka dipenuhi dengan mukosa. Ini menyebabkan bakteria dan kulat mudah membiak dan menghasilkan nanah. Isk... macam ngeri je bunyinya. Selain daripada itu, ia juga disebabkan tindak balas terhadap sesetengah jenis makanan yang mendatangkan alahan seperti makanan laut ataupun terhadap habuk, debu, hama, ataupun bulu.

Saya pernah cuba cara orang kampung merawat resdung dengan mengasapkan telinga dan muka dengan corong yang dibuat dari apa pun saya tak tahu. Tobat tak nak buat dah. Pedih, sesak nafas, macam bernafas dalam kawasan pembakaran sampah sambil fogging nyamuk aedes rasanya. Sekali tu je la  saya terjebak dalam aktiviti asap mengasap ni.

Sekarang saya dah ada cara mudah. Telan pil vitamin je. Senang dan selamat. Untuk set resdung, terdiri daripada Alfalfa, B Complex dan Vitamin C. Alfalfa digunakan untuk mengurangkan radang kerana ramuannya yang kaya klorofil. B Complex pula berperanan untuk memelihara selaput lendir agar kekal sihat. Manakala Vitamin C pula sebagai antioksida dan menguatkan antibodi dan daya tahan seseorang terhadap penyakit. ia juga mempercepatkan proses penyembuhan tisu dan memelihara proses metabolisme dalam tubuh untuk berfungsi dengan baik.

Nak cakap , takut orang tak percaya... tapi terus terang saya cakap yang saya dah tak bersin-bersin lagi di waktu pagi. Bukan kepalang seronoknya. Kalau tak percaya, beli dulu set resdung ni dari saya lepas tu baru cakap nak percaya ke tak. Heh.


WhatsApp saya.

IRA (SID 1191211)
016-5392550
COD sekitar Ipoh, POS seluruh Malaysia

Monday, 17 August 2015

Bukan sekadar pemecah lemak biasa

Saya memang pengguna tegar Lecithin. Kalau lepas makan tak makan lecithin, rasa macam bersalah sangat. Tujuan utama ambil lecithin mestilah sebab nak kurus. Lecithin bertindak sebagai pelarut dan pemecah kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Oleh yang demikian, sekiranya kita mengambil lecithin selepas makan, segala lemak-lemak dari makanan tersebut tidak sepenuhnya diserap ke dalam badan, sebaliknya dipecahkan dan dihantar ke pusat pelupusan :)

Tapi, selain daripada memecahkan lemak, lecithin juga mempunyai pelbagai kegunaan lain yang tidak kurang pentingnya. Antaranya adalah :

- Berperanan dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan
- Mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati
- Membantu sistem imunisasi dan memberikan perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Ia juga melindungi sel dari teroksida
- Mengurangkan atau mencegah nyanyuk. Lecithin juga dikenali sebagai makanan untuk otak dan saraf
- Ia sebagai sumber hormon neurotransmitter yang menggalakkan proses tidur dan mengelakkan insomnia
- Mencairkan mukus dan mencegah iritasi dalam paru-paru. Justeru ia amat berguna kepada pesakit yang ada alergi, asthma dan bronkitis
- Sebagai pelincir sendi-sendi dan membantu penjagaan tisu buah pinggang dan sistem penghadaman
- Untuk rambut yang sihat, kulit yang lembut dan mencegah eczema
- Mengurangkan atau mencegah PMS

Rupa-rupanya, sebotol Lecithin dengan harga retail RM52.50 (nak dapat harga lagi murah pun boleh)sahaja ini, banyak kegunaannya. Niat nak kurus, dapat rambut cantik. Tujuan nak melincirkan sendi, dapat mencegah asthma. Best kan? Kalau nak rasai sendiri khasiatnya, hubungi saya.



IRA
SID 1191211
016-5392550

Friday, 14 August 2015

Teh power

Boleh dikatakan setiap hari saya bawak bekal air lemon dalam tupperware kaler pink saya ke tempat kerja. Dengan adanya perisa lemon, selalunya air lemon dalam tupperware isipadu 2L itu akan habis menjelang sekitar waktu makan tengah hari saja. Kalau air kosong saja, memang payah sikit nak minum. Silap-silap bawak balik air separuh tupperware .Heh.

Sejak akhir-akhir ini, saya ada habit baru. Bila air lemon saya dah tinggal sikit...saya akan bancuh Cinch Tea Shaklee pulak. Sebabnya, lepas lunch mata mulalah kuyu...rasa nak tidur je . Lebih-lebih lagi kalau hujan pulak, memang tersengguk-sengguk. Lepas minum Cinch Tea ni, memang terus segar, tak mengantuk lagi.

Teh ni sedap diminum begitu sahaja sejuk atau panas. Kalau nak tambah madu, stevia, laici, buah markisa atau kalau nak buat macam saya tambahkan lemon pun boleh.

Selain daripada menghilangkan rasa mengantuk, ia juga memberi tenaga terutamanya bagi yang memandu jarak jauh, pekerja yang membuat kerja lebih masa dan sebagainya. Teh ini meningkatkan metabolisme dan membakar lemak 3 kali ganda lebih cepat. So , untuk yang ingin menguruskan badan, teh ini amat sesuai sekali. Untuk kesan yang lebih cepat, minum Cinch Tea sebelum bersenam...pasti anda akan bermandi peluh selepas itu.

Nak cuba teh power ni ?

WhatsApp saya.

IRA
SID 1191211
016-5392550

Thursday, 13 August 2015

Masih adakah harapan untuk kulit umpama permukaan bulan ?


Semua orang nak kulit yang cantik, halus mulus tulus kurus (eh? lain topik)... tapi kulit saya ni agak mendukacitakan sebab banyak parut jerawat :( Masa muda-muda dulu konon-konon aktiflah sangat, acah-acah ganaslah sangat, tak mainlah nak girlie-girlie sapu losen ke, tempek foundation ke... kalau teringat nak basuh muka sebelum tidur tu pun kira hebat sangat dah tu. Heh. Hasilnya tumbuh melata jerawat batu bata dan kulit hitam berkarat (dek berjemur kat padang main hoki lah tekwondo lah, kawat lah... ). Dah masuk universiti barulah tahu sikit nak cari skin care (maklumlah loan JPA dah ada...kuikuikui) tapi masa tu dah agak terlambat lah kan... parut jerawat dah macam kawah gunung berapi. Bila dah kerja, ada duit sikit mulalah teringin nak cuba rawatan laser...kot-kot kawah gunung berapi boleh bertukar menjadi lopak air pun jadilah. Tapi dek kerana 1 sesi pun kena 2-3 ratus dan menurut doktor tersebut saya memelukan sekurang-kurangnya 8-10 sesi... saya sempat buat 2 sesi saja. Heh. Lepas sesi kedua, rasa sayang pulak nak habiskan duit kat doktor tu. Redha dan terima hakikat je lah... huuu

Sejak mengenali Shaklee ni saya dah jatuh cinta pada vitamin untuk kulit cantik ni... vitamin E. Saya rasa semua orang tahu yang vitamin E memang bagus untuk kulit kerana ia membantu mambaik pulih parut, jeragat, kesan stretch marks dan yang paling penting memudarkan garis-garis halus pada kulit. Pengalaman saya sejak mengambil vitamin E ni, saya rasakan kulit muka saya lebih lembut dan bila bangun tidur kulit saya tak berminyak-minyak macam dulu. Kawah gunung berapi di muka saya masih belum hilang (kena sabarlah sikit, vitamin hanya supplement, bukan magic potion ye..), tapi kulit lebih cerah sekata dan jeragat yang baru mula nak muncul dah makin pudar. Dah nampak perubahan macam tu, terus saya sambar 1 set vitamin untuk kulit cantik yang terdiri daripada vitamin C, ESP, B Complex, GLA, Garlic Complex dan vitamin E. Yang seronoknya dengan Shaklee ni, sat untuk kulit ni bukan kesannya di kulit saja. Vitamin C menghilangkan bersin waktu pagi saya, ESP mengenyangkan perut saya, B Complex memberi tenaga dan menghilangkan stress saya, GLA buat period saya regular setiap bulan, dan Garlic Complex buang angin dalam badan saya. Best kan ?

Vitamin E ni bukan sahaja boleh dimakan malah boleh juga digunakan sebagai masker. Cucuk softgel dengan pin bersih untuk mengeluarkan minyak vitamin E dan bolehlah disapukan terus ke muka sebelum tidur. Esok pagi bilas muka dengan air bersih. Sure feeling-feeling kulit muka gebu gitewww. Vitamin E ini boleh juga disapukan pada tempat yang berparut dan melecur untuk kesan yang lebih cepat.

Apa yang membezakan vitamin E Shaklee dengan yang lain adalah terdapat kandungan semulajadi d-alpha tocopherol (bukannya dl-alpha tocopherol, iaitu vitamin sintetik). Sebiji kapsul vitamin E Shaklee mengandungi 400IU vitamin E semulajadi dan turut mengandungi ekstrak biji anggur untuk fungsi anti oksida yang baik. Ia juga dilengkapi dengan selenium yang membantu penyerapan dan fungsi vitamin E dalam badan.


Sebotol tahan 4 bulan. Tak rugi beli, percayalah :)

IRA
SID 1191211
016-5392550

Wednesday, 12 August 2015

Banyak angin dalam badan? Memang hangin satu badan dibuatnya !


Bukan orang tua saja, orang yang tak berapa tua macam saya pun selalu banyak angin dalam badan. Terutamanya lepas makan nagka, kobis, labu, ubi dan produk tenusu. Kalau tak berapa serius, mungkin hanya perut yang berbunyi-bunyi... taklah sampai nak masuk hospital, cuma malu kat orang aje lah. Tapi kalau dah banyak sangat angin dalam badan, boleh sampai sakit sendi, sakit perut dan sakit kepala dibuatnya. Memang hangin satu badan !

Orang yang selalu banyak angin dalam badan ni selalu letih, badan rasa kebas/ lenguh/ sengal, tapak kaki/ tangan selalu sejuk, selalu menguap/ mudah mengantuk, tegang di tengkuk/ pinggang dan selalu sakit kepala.

Untuk mengatasi masalah ini, perlulah dimulakan dengan menjaga pemakanan. Elakkan makanan yang berangin, banyak minum air kosong, makan dan kunyah perlahan-lahan dan cuba elakkan makan gula-gula getah. Kalau ikut petua orang dulu-dulu pula, banyakkan makan bawang putih dan minum air halia bersama bunga cengkih.

Tapi, kalau nak mudah boleh makan Peppermint Ginger Plus shaklee yang dibuat daripada pudina,halia, pokok adas dan cekur manis.

Peppermint Ginger Plus ini sesuai untuk ibu-ibu mengandung yang selalu muntah-muntah, untuk yang selalu mabuk laut/ darat, yang selalu kembung perut, yang ada masalah gastrik, melegakan pedih ulu hati dan untuk yang ada masalah penghadaman. Ia juga sesuai untuk melegakan cirit-birit dan boleh merangsang pengeluaran peluh. Lepas dah makan Peppermint Ginger Plus ni, anda pasti terkentut-kentut dan berpeluh-peluh. Lega rasanya.


Nak kentut-kentut berpeluh-peluh dan rasa nyaman juga?

Hubungi saya.

IRA
SID 1191211
016-5392550

Tuesday, 11 August 2015

Bintik putih di kuku, siapa yang rindu?


Orang tua-tua kata, kalau ada bintik putih di kuku tu tandanya ada orang rindu dan sayang kat kita. Heh. Sebenarnya, tak payahlah perasan... antara penyebabnya adalah berlakunya kecederaan/trauma ringan di kuku sewaktu kuku tumbuh. Ia tidak merbahaya jika terdapat 1 atau 2 bintik sahaja tetapi perlu diambil serius jika terdapat banyak bintik-bintik putih yang muncul di kuku. Ini mungkin petanda kekurangan zinc. 

Kekurangan zinc yang teruk boleh menyebabkan depresi, lemah daya ingatan, mudah sakit, luka lambat baik, pembengkakan prostat, stretch marks, rambut gugur, rabun pada waktu malam dan anemia.

Zinc sangat diperlukan oleh badan untuk membuat hormon TRH atau hormon yang berperanan memberi isyarat pada tiroid untuk membuat hormon tiroid, untuk membina tulang, dan untuk mencegah penyakit.

Antara makanan yang tinggi zinc adalah daging merah, telur, kekacang atau biji-bijian, bawang putih, cendawan, makanan laut, bayam dan dark chocolate.

Zinc Complex Shaklee digunakan untuk meningkatkan sistem imun dan daya tahan penyakit. Ia juga membantu untuk mengeluarkan insulin dan mengekalkan fungsi insulin. Zinc juga berperanan untuk memelihara kesihatan kelenjar prostat dan mengurangkan pembengkakan prostat,meninggikan keupayaan seks lelaki, dan meningkatkan jumlah sperma . Selain daripada itu, ia membantu ovulasi wanita sewaktu subur, memulihkan kelesuan kronik, mengurangkan keguguran rambut dan memainkan peranan dalam pemulihan luka yang cepat.

Oleh yang demikian, wanita mengandung, wanita yang baru melahirkan dan wanita yang menyusukan sangat-sangat memerlukan zinc complex ini. Ia juga sngat penting kepada yang gemar minum alkohol, vegetarian, rambut gugur dan lelaki yang mempunyai masalah kesuburan.

Zinc Complex ini perlu diambil sewaktu perut kosong. Kalau nak ikut cara saya, saya ambil zinc sebaik sahaja bangun dari tidur. Minum dengan air yang banyak. Lepas selesai mandi, mengemas atau apa sahaja urusan anda di waktu pagi, barulah ambil sarapan. Saya ambil zinc ni untuk rambut gugur... risau botak woo. Heh. Alhamdulillah, pengambilan zinc dan shampoo Prosante Shaklee banyak mengurangkan rambut yang gugur.


p/s : Zinc Complex Shaklee ini merupakan supplement paling murah dalam produk Shaklee. Sebotol boleh tahan 4 bulan !

IRA
SID 1191211
016-5392550

Monday, 10 August 2015

Sakit sendi, jangan dipandang ringan


Sakit lutut, sakit pinggang, sakit bahu bukan lagi masalah orang tua semata-mata. Orang muda yang tak sampai umur 40 pun dah ramai yang menderita sakit-sakit sendi ni. Antara punca sakit sendi yang biasa adalah obesiti, kecederaan semasa bersukan/kemalangan, faktor usia dan pemakanan yang tidak seimbang.

Pada yang pernah merasai bagaimana deritanya sakit sendi ni, tentu faham perasaan tertekan bila tak dapat melakukan aktiviti mudah seperti berjalan, mencangkung atau membongkok macam orang lain. Saya sendiri pernah mengalami kecederaan lutut sewaktu bersukan. Nak berjalan susah, nak mencangkung tak boleh, nak bengkokkan kaki untuk bersila pun siksa... Uish, siksa siksa siksa...

Untuk menjaga kesihatan sendi, nak tak nak kena kurangkan berat badan. Kesian lutut kena tampung bebanan berlebihan . Kalau bersukan, pakai knee guard atau pun apa-apa jenis protections supaya dapat mengurangkan impak jika berlaku kemalangan. Selain daripada itu, kena jaga pemakanan juga. Minum susu dan makan makanan tinggi kalsium seperti keju, sayuran hijau dan jangan lupakan minyak ikan atau omega.

Dengan Shaklee, anda boleh mengamalkan Advanced Joint Health Tablet (AJHT). AHJT ini membantu menyembuhkan ketidakselesaan pada sendi, membantu mengekalkan tulang rawan, memelihara tisu penyambung yang sihat, melancarkan pergerakan harian, menghalang pembentukan bahan kimia yang merosakkan tulang rawan, anti radang, memberi kekuatan kepada struktur sendi dan bertindak seperti kusyen untuk melindungi tulang rawan.

AJHT ini sesuai diambil bersama Ostematrix dan Omega Guard. Ostematrix merupakan pil kalsium terbaik yang menjaga kekuatan tulang, mengelakkan kekejangan dan melancarkan proses pembuangan air besar. Manakala Omega Guard pula sebagai anti radang, menurunkan paras kolesterol dan menjaga kesihatan jantung.


Pendek kata dengan pengambilan set sendi ini, anda akan menjaga kesihatan tulang , menurunkan berat badan dan menjaga kesihatan jantung dan badan secara keseluruhan. So, pakcik makcik abang kakak yang ada sakit gout, obese, banyak kolesterol... cepat-cepat ambil set sendi ni sebelum melarat ye...

IRA
SID 1191211
016-5392550

Friday, 7 August 2015

Antibiotik semulajadi

Ramai yang mengetahui khasiat bawang putih. Selain daripada menyedapkan makanan, bawang putih juga banyak digunakan dalam petua orang dulu-dulu untuk memanaskan badan dan membuang angin terutamanya untuk ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Masyarakat Korea mengamalkan makan bawang putih mentah untuk kecantikan manakala Mat Saleh pula guna bawang putih untuk halau hantu hehehe...

Saya dah lama cuba elakkan untuk ambil antibiotik secara berlebihan. Sekarang ni, kita mudah sangat untuk mendapat antibiotik daripada klinik-klinik dan hospital. Kadang-kadang demam biasa pun diberikan makan antibiotik.Tahukah anda, pengambilan antibiotik yang berlebihan dan tidak sepatutnya akan menyebabkan masalah pengumpulan toksin dalam hati dan timbulnya rintangan bakteria terhadap antibiotik tersebut ?

Menurut Dr. Mohd. Izham Mohd. Ibrahim  dari Pusat Racun Negara, USM pakar perubatan kini menjadi gusar kerana zaman keemasan antibiotik hampir musnah akibat rintangan bakteria terhadap ubat antibiotik.
Fenomena ini berlaku apabila bakteria menjadi rintang atau tidak sensitif terhadap antibiotik tertentu. Apabila ini berlaku maka ubat tersebut tidak lagi berkesan terhadap penyakit atau kelompok penyakit tertentu yang berlaku dalam sesuatu kawasan. 

Sekarang ni, bila badan rasa macam nak demam je, cepat-cepat saya makan Garlic Complex dan Vitamin C Shaklee. So far, alhamdullilah demam beransur-ansur hilang macam tu je, tapi kalau demam anda berlarutan cepat-cepat jumpa doktor ye.

Selain daripada sebagai antiboitik semulajadi, Garlic Complex Shaklee juga membantu menangani masalah alergi seperti hidung sensitif, sinus dan asthma. Ia juga membantu sistem penghadaman, menstabilkan tekanan darah tinggi dan meransang hati untuk mengawal gula dalam darah. Ia juga dapat menurunkan paras kolesterol, LDL, meningkatkan HDL dan melindungi jantung. Jerawat juga dapat dikurangkan dengan pengambilan yang berterusan.

Banyak kebaikan bawang putih ni. Kalau lalu, kunyahlah bawang putih mentah 2-3 biji sehari (lepas tu jangan lupa gosok gigi), tapi kalau tak sanggup, makanlah Garlic Complex Shaklee 2 biji selepas makan setiap hari :)




WhatsApp saya :

IRA
SID 1191211
016-5392550



Thursday, 6 August 2015

Mudahnya sembuhkan sembelit

Produk Shaklee yang pertama sekali saya makan adalah Herb-Lax. Produk ini jugalah yang saya suka promote kat pelanggan saya, dan produk ini jugalah yang paling laris di kalangan pelanggan saya. Pendek kata, produk ini memang antara produk Shaklee kegemaran saya. Kenapa ? Sebab kesannya seawal sehari. Confirm. Makan malam ni, pagi esok dah keluar kesan. Kesan yang tidak boleh ditahan-tahan. Kesannya adalah buang air besar, atau kawan saya dari Bangladesh panggil ... vera.

Herb-Lax merupakan agen detox yang berkesan kerana ia mengandungi 9 jenis herba yang dapat menyingkirkan toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus melalui pembuangan air besar. Herb-Lax hanya perlu diambil 2 atau 3 kali seminggu sahaja dan ia sesuai diambil untuk tempoh jangka masa yang panjang.

Saya gemar menyarankan kepada pelanggan saya untuk detoks dengan Herb-Lax dulu sebelum mengambil apa-apa supplement untuk kesan yang lebih cepat. Selain itu, Herb-Lax juga sesuai diambil untuk pengamal tegar ubat tahan sakit, mereka yang ada masalah sembelit, yang banyak jerawat dan yang ingin kurus.

So, kalau mak anda susah nak vera, adik anda banyak jerawat batu, dan anda nak sangat kurus, mulakan dengan bismillah dan makanlah Herb-Lax :)



IRA
SID 1191211
016-5392550

Wednesday, 5 August 2015

Sakit pinggang tiada lagi !

Kasut bertumit tinggi, posture duduk dan berjalan yang tidak betul, dan pemakanan yang tidak seimbang mungkin punca sebenar saya sakit pinggang. Walaupun tak selalu, tetapi kadang-kadang sakit pinggang tersebut mengganggu tugas seharian saya. Saya pernah mengambil panadol (apa tah nama nya, panadol extend kot untuk sakit sendi dan muscle tu), untuk mengurangkan sakit, tetapi ia hanya bersifat sementara sahaja. Takut juga nak ambil ubat sembarangan, akhirnya saya biarkan saja.

Saya mula mengambil Ostematrix Shaklee setelah saya membeli set Yes Wellness Pack. Tujuan beli set tersebut adalah untuk mendapatkan vitamin-vitamin dengan harga yang murah. Di dalam set tersebut ada ostematrix. Dah ada, saya makan saja lah. Tak terfikir pun nak makan pil kalsium kerana masa buat bone density test resultnya ok sahaja, lagipun terasa diri ni masih muda lagi...ahaks :)

Ostematrix diambil 4 biji sebelum tidur. Kesan pertama kali pengambilan adalah, saya tidur dengan lebih nyenyak dan segar lepas bangun pagi keesokkan harinya. Okaylah, saya teruskan saja. Sedar tak sedar dah habis sebotol Ostematrix baru saya perasan yang saya dah tak sakit pinggang lagi. Selalunya macam tu lah, kita perasan benda yang negatif je... benda yang baik kita selalu tak nampak kannn...

Setelah dikaji-kaji barulah saya tahu yang kesihatan tulang manusia mula merosot secara berperingkat-peringkat dari umur 30an.



Pengambilan kalsium yang rendah merupakan penyumbang utama berlakunya penyakit osteoporosis ataupun penyakit tulang rapuh. Kebanyakkan pesakit hanya menyedari mereka menghidap penyakit ini setelah mereka mengalami retak atau patah tulang. Pada masa itu ia sudah agak terlewat.

Osteoporosis sukar disembuhkan tetapi boleh dicegah. Caranya adalah dengan mengambil kalsium yang mencukupi termasuk vitamin-vitamin yang diperlukan oleh badan untuk membantu penyerapan kalsium yang berkesan. Vitamin D misalnya membantu penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang dan menguatkan tulang. Magnesium pula penting untuk komposisi tulang dan rawan. Ia menghalang endapan kalsium dan menghalang formasi batu karang atau batu hempedu. Zink, boron, maganese dan kuprum pula penting untuk memelihara metabolisme, membaiki tulang dan rawan dan menghalang artritis.

Kalsium berlebihan boleh membebankan buah pinggang dan menyebabkan baru karang dan batu hempedu. Ini terjadi kerana perbezaan nisbah kalsium : magnesium yang besar (kekurangan magnesium akan menyebabkan kalsium tidak dapat diserap oleh tubuh). Oleh yang demikian, kalau nak cari supplement kalsium, pastikan kandungan magnesium dan vitamin D nya dulu. Pilihan saya, tentulah Shaklee :)


IRA
SID 1191211
016-5392550

Tuesday, 4 August 2015

I got CINCHed :)

Sebelum saya mengenali Shaklee, saya memang anti apa-apa meal replacement product. Bagi saya meals replacement ni hanya menyiksa diri, tak normal (melantak real food baru namanya makan), dan mahal. Heh.

Saya mula komited dengan Cinch Shake Shaklee sejak beberapa bulan lepas terutamanya dalam bulan puasa lepas. Sebelum tu minum kalau rasa nak minum, dan selalunya asyik lupa je nak minum. Sebelum puasa, saya minum Cinch Shake dan ESP Shaklee in between meals selalunya dalam pukul 10 atau 11 pagi supaya waktu makan tengah hari nanti saya tak lah makan banyak sangat. Ia memang berkesan. Bila saya minum , mesti saya tak larat nak habiskan nasi campur saya. Mula-mula saya mintak nasi separuh, lama-lama saya makan lauk saja... nasi separuh pun tak larat habis :) Semasa bulan puasa pula, saya minum 2 scoop Cinch Shake dan 1 scoop ESP sewaktu sahur. Makan sikit tamar dan buah... dan alhamdullilah tahan sampai waktu berbuka. Sekarang, saya dah gantikan sarapan pagi saya dengan Cinch Shake dan ESP... tak payah beli nasi lemak lagi. Kesannya, rasa bertenaga, kenyang dan tak mengantuk macam masa makan heavy breakfast dulu.

Mula-mula pengambilan Cinch Shake ni, memang rasa baju dan skirt dah longgar, kawan-kawan pun ada yang tegur dan susut, tapi bila timbang, berat masih sama. Ini terjadi kerana Cinch Shake Shaklee mengandungi leucine yang bertindak mengekalkan otot dan menyingkirkan lemak. Badan pun rasa kurang menggeleber.Selepas itu, barulah terdapat penurunan berat pula.

1 hidangan Cinch Shake mengandungi 24gm protein, 6gm serat, nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah dan membekalkan tenaga yang cukup kepada badan. Ini kerana ia memberi 35% atau lebih nilai harian (daily value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting. Dan yang paling penting, ia dibuat daripada soya bukan GMO. Soya yang tidak diubah genetiknya macam soya biasa yang dikatakan boleh menyebabkan kanser dan sebagainya.

Pada yang ingin mencuba, tak payah takut tentang rasanya. Ia memang sedap dan boleh diolah ikut selera anda. Terdapat 3 perisa iaitu Latte, Coklat dan Vanila. Boleh dicampur dengan susu, ESP, buah-buahan dll.

Nak cuba?

WhatsApp saya.

IRA
SID 1191211
016-5392550

Monday, 3 August 2015

Alfalfa Shaklee adalah Kacip Fatimah versi vitamin moden ?

Tak percaya ? Heh.

Alfalfa ataupun Medicago Sativa atau lebih dikenali sebagai "Raja segala tumbuhan" ini mengambil masa selama 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki dalam tanah untuk menyerap nutrisi dalam tanah. Antara fungsi alfalfa kepada tubuh badan adalah :

*Detox - alfalfa bersifat alkali. Ia boleh menstabilkan badan yang berasid dan membuang toksin.
*Melawan alahan - ia boleh memperbaiki keadaan kulit, hidung sensitif, resdung, asthma, bau badan dan athlete foot
*Baik untuk usus dan perut - melegakan kembung, hyperasiditi, ulser gastrik dan sembelit
*Menyingkirkan lemak dan kolesterol - mengandungi saponin (seperti span) yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol
*Melegakan keletihan - boleh juga melegakan sakit sendi dan belakang
*Mencegah / merawat atritis
*Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
*Masalah wanita - merawat keputihan, menegangkan payu dara dan mengetatkan rahim
*Penggalak susu - meningkatkan jumlah susu yang berkualiti

Banyak kegunaan alfalfa sehinggakan ia selalu digabungkan dengan set-set Shaklee seperti set kesuburan, set bersalin, set menyusu, set kurus dan set kulit cantik.

Saya memang mengakui keberkesanan alfalfa ini. Mulanya saya amalkan untuk tujuan detox dan untuk kurus tatapi lama kelamaan saya mendapati saya sudah tidak bersin-bersin di waktu pagi (alfalfa + vitamin C), alahan kepada habuk juga berkurang, keputihan tak ada lagi dan senang nak buang angin (perut tak kembung ).

Bab Kacip Fatimah tu, korang kena cuba sendiri. Saya tak tahu nak komen macam mana. Heh. Tapi testimoni dan feed back memang menyokong kenyataan itu.

Selamat mencuba Kak Timah.

Heh.

IRA
SID 1191211
016-5392550

Thursday, 30 July 2015

Badan yang sihat bermula dari hati yang sihat

Ramai orang tak kisah pasal kesihatan hati. Bila ada tanda-tanda yang menunjukkan hati kita bermasalah, selalunya bila keadaan dah agak kronik. Sebenarnya ada tanda-tanda kecil yang kita terlepas pandang dan anggap ianya tidak serius.

Antaranya adalah muncul tanda-tanda penuaan yang tidak sepatutnya, pertambahan berat badan dan susah nak turunkan berat walaupun berdiet dan kira kalori, kembung perut, sakit atau tak selesa dibahagian atas perut (bawah tulang rusuk),mata menjadi kekuningan, lemak yang banyak di kawasan perut, bau mulut yang busuk, pedih ulu hati, tompok-tompok hitam seperti jeragat di kulit, badan selalu panas dan gatal-gatal kulit ataupun kulit merah bertompok-tompok dan acne.

Terdapat beberapa amalan yang boleh meningkatkan kesihatan hati kita. Antaranya dengan makan banyak kobis, brokoli, brussels, asparagus dan sayur-sayur hijau. Buah-buahan sitrus seperti oren dan lemon juga boleh membantu. Selain daripada itu, makanan yang tinggi kandungan sulfur seperti bawang putih, bawang merah dan telur juga boleh diamalkan. Elakkan makanan tinggi lemak, gula (terutamanya gula tiruan), karbohidrat putih seperti nasi putih dan makanan yang diperbuat dari tepung. Dan akhir sekali minum banyak air.

Shaklee pandai jaga hati dengan adanya DTX Complex. Heh. DTX ni kaya dengan bahan antioksida, nyah toksin, membantu proses penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu, mencegah dan merawat batu karang, melawan anemia, merendahkan paras gula dalam darah, anti-radang, membina imun, mengurangkan masalah sinusitis dan bronchitis dan merawat keletihan yang kronik.

DTX Complex boleh menjaga kesihatan hati kita, tapi kalau busuk hati dan selalu sakit hati kat orang lain memang susah nak ubat. Banyak-banyaklah berselawat dan bersedekah... :)

IRA
SID 1191211
016-5392550

Wednesday, 29 July 2015

B Complex Shaklee untuk yang sudah berkahwin, yang belum berkahwin, yang tak kahwin-kahwin dan yang dah lama tak kahwin :)

B Complex yang lengkap kandungan vitamin B seperti B1, B2, B3, B5, B6, B12 dan beberapa vitamin larut air yang lain seperti acid folic, acid panthothenic dan biotin sangat penting untuk tubuh badan terutamanya kepada ibu-ibu yang sedang mengandung. Ini kerana kandungan yang terdapat dalam B Complex Shaklee amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik dan mencegah anemia. Acid folic yang terdapat dalam B Complex ini mampu mencegah bayi pra matang dan kecacatan seperti spina bifida(kecacatan pada tulang belakang), anencephaly (otak dan sumsum tulang belakang gagal berkembang), dan encephalocele (otak baby tidak ditutup oleh tengkorak dan terkeluar dari kedudukan asalnya). Oleh yang demikian, ibu mengandung amat-amat disarankan untuk mengambil B Complex ini. Bagi yang ingin mendirikan rumah tangga atau yang merancang untuk mendapatkan zuriat, bolehlah mengambil B Complex ini sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum berkahwin sebagai persediaan awal.

Selain daripada itu, B Complex ini juga sangat penting kerana berperanan sebagai pemangkin menukarkan makanan kepada tenaga, mencegah stress, untuk kesihatan mata kuku kulit dan rambut, menguatkan antibodi dan membantu meningkatkan konsentrasi.

Ada orang tanya, kenapa bau B Complex busuk dan kencing juga busuk setelah makan B Complex ? Ini kerana kandungan Thiamin yang terdapat dalam B Complex tersebut. Oleh kerana ia larut air maka air kencing juga turut berbau busuk dan berwarna kuning. Jangan risau, minum air banyak-banyak ya?

Sebotol B Complex ni tahan selama 4 bulan... murah pula harganya. WhatsApp saya untuk keterangan lanjut.

IRA
SID 1191211
016-5392550

Monday, 27 July 2015

The unstoppable Master Freddie Lee

Semalam, saya berkesempatan ke Motivation & Recognition Rally dan juga Raya Celebration Shaklee di Syeun Hotel Ipoh. Selain daripada dapat makan free, ada cabutan bertuah(tapi saya tak bertuah huuuu...), dapat tengok pengiktirafan yang Shaklee bagi pada ahli-ahli yang naik pangkat (bila tengok makcik-makcik pun boleh buat, tetiba rasa tak puas hati...in a good way okayyy), dan acara kemuncaknya adalah dapat dengar perkongsian daripada Master Coordinator yang pertama di Malaysia dan di Asia Pasifik, iaitu Master Freddie Lee.

Master Freddie ni dah jadi Master sejak tahun 1989 lagi. Masa tu, mana nak ada internet dan komputer canggih-canggih ni. So, dia kena buat hard core selling dan masa mula-mula dia join Shaklee ni, produk Shaklee yang ada hanyalah Vita-Lea, Vitamin C dan protein powder (ESP). Hmm... 3 produk pun boleh jual, sekarang dah ada berpuluh-puluh produk pun bagi alasan susah nak jual...haih.

Master Freddie ni memang cergas. Cakap tak berhenti-henti, dah cukup masa pun dia still go on and on and on sampai pengacara majlis terpaksa berhentikan dia. Heh. Mungkin dia excited pasal dia anak jati Ipoh kot... Wooot woot ! Orang Ipoh memang hebat ! Heee...Oh, the best part, saya dapat buku dan poster free dari Master Freddie. Yay !

P/s : kucing-kucing saya pun terpikat dengan renungan mata Master Freddie yang mengancam dan membakar semangat itu :)

Saturday, 25 July 2015

Shaklee mahal ? Habis tu, orang kaya dan retis je lah boleh makan Shaklee?!!

Heh. Tajuk kasi bakar emosi sikit.

Hari ni ada lagi kawan yang tanya rahsia saya dah kurus (masih gemuk, tapi kurus dari sebelum-sebelum ni :) Bila saya cakap saya makan Shaklee, mesti (hampir 80%) diorang cakap, "Ooo... Shaklee...mahallll" . Heh. Sebenarnya, saya pun beranggapan sedemikian sebelum saya benar-benar mengenali Shaklee.

Apa definisi mahal? Di manakah penanda aras sesuatu barang tu mahal ? RM50 mahal? RM100 mahal? Atau RM500 baru mahal? Saya rasa produk murah tapi tak berkesan baru dikategorikan sebagai mahal, sebab kita beli banyak macam mana sekalipun, ia tetap tak berkesan. Produk murah tapi bahaya laaaagi mahal, sebab lepas makan produk tu, kita kena bayar bill hospital yang tinggi pulak. Bagi saya, apa salahnya berbelanja lebih sikit jika kita tahu produk itu berkesan dan selamat. Kan? Tapi betul ke Shaklee mahal ? Meh kita buat kira-kira sikit...

Kita ambil contoh supplement Shaklee yang paling murah, Zinc Complex. Harga retailnya RM33.75 untuk 120 tablets. Kita perlu makan sebiji je sehari. So, sebotol Zinc Complex ni boleh tahan selama 4 bulan. Sebulan, harga retail Zinc ni RM8.45 jerrrr...tak sampai RM10 pun. Murah ke murah?

Agen detox paling popular dikalangan pelanggan saya... Herb-Lax. Harga retail RM52.50 untuk 120 tablets. Perlu makan 4 biji sekali makan, tapi seminggu 2 kali sahaja. Sebotol boleh tahan sehingga 4 bulan. So, sebulan harga retail untuk Herb-Lax hanyalah lebih kurang RM13.10 sahaja. Korang top up telefon pun lebih kannn...

Vitamin kegemaran saya pulak, Sustained Release Vitamin C Plus. Harga retailnya RM92.50 untuk 180 tablets. Yang ni kena makan sebiji je sehari. So, sebotol tahan 6 bulan. Setengah tahun tuuu... Sebulan, harga retailnya hanya RM15.40 sahaja. Mahal jugak ke?

Okay, saya ambil contoh supplement Shaklee yang paling mahal. Nanti orang cakap saya ambil contoh yang murah-murah je. Vivix harga retailnya RM475. Uish mahal ye... tapi sebotol tahan 2 bulan ye. Makan sesudu kecil je sehari. Kesannya seawal beberapa hari penggunaan. Kalau dibandingkan dengan jus kesihatan yang terkenal tu harga sebotol RM129 diorang claim tahan sebulan (mak saya kata tak sampai sebulan pun kalau ikut sukatan sebenarnya, lebih kurang 2 minggu lebih je). So, mana lagi murah ye? (Siapa yang dah makan Vivix ni, memang tak nak tukar dah, macam mak saya :)

Harga yang saya kira ni harga retail ye kawan-kawan. Harga ahli jaaaauuuhhh lebih murah. Tu tak masuk harga promotion lagi (setiap bulan, ada beberapa produk yang dipilih untuk dapat harga promotion). Kalau kawan-kawan nak dapat harga jaaaauuuuhhhh lebih murah, WhatsApp saya, kita bincang :)

IRA
SID 1191211
016-5392550

Thursday, 23 July 2015

Saya, durian dan Shaklee

Sebelum ni, saya tak makan durian sangat. Paling maksima yang boleh saya telan adalah 3 ulas saja. Bukan tak suka, tapi badan tak boleh terima. Kalau makan lebih, mulalah tekak sakit, tonsil bengkak, batuk, demam...macam-macam. Kadang-kadang rasa rugi jadi orang Perak tak  dapat makan durian. Apatah lagi kat dusun ada pokok durian. Tak cukup kat dusun sendiri, dusun pakcik makcik pun banyak durian sampai tak habis makan.

Raya tahun ni serentak dengan musim durian. Sampai-sampai kampung haritu, saya disambut dengan selonggok durian kat depan rumah. Menusuk baunya. Hari pertama try 2-3 ulas. Hari kedua tambah sikit ke 5-6 ulas. Masuk hari ketiga, makan seperti tiada esok bagiku.

Eh eh...tak demam pulak. Tak batuk pulak. Tonsil tak bengkak pulak. Eh eh hairannya. Nape ekkk ...?

Mestilah ini Tuhan punya kuasa. Keajaiban boleh berlaku dengan kehendak Nya. Disamping itu, saya juga rasa ketahanan badan saya melawan penyakit dah meningkat dek konsisten dengan Shaklee. Vitamin C , B complex, garlic complex, DTX, dan macam-macam lagi lah...

Banyaknya makan vitamin? Banyaknya belanja nak beli vitamin? Melabur untuk badan sendiri apa salahnya. Kalau ada orang suka beli kasut, gila shopping tudung, gemar melancong... saya pula suka beli vitamin. So what? Heh. Nikmat makan durian mungkin kecil bagi sesetengah orang, tapi bagi saya happynya lain macam :)

Nak tahu happy lain macam tu macam mana ?

WhatsApp saya .

IRA
SID 1191211
016-5392550

Wednesday, 22 July 2015

Parti liar

Dah seminggu cuti, hari ni masuk kerja balik. Dah seminggu melantak macam raksasa, hari ni diet balik. Heh.

Semalam balik rumah, saya disambut dengan confetti tisu oleh kucing-kucing saya (selain daripada hadiah dalam litter box). Huh.

Diorang buat parti liar rupanya !

p/s : Nasib baik saya makan B complex. Taklah saya stress dan  bertukar menjadi harimau jadian. Tenang je sapu sampah dan bersihkan litter box. Heh.

IRA
SID 1191211
016-5392550

Monday, 20 July 2015

Testimoni Vivix Shaklee

Okay, hati ni saya nak belanja testimonial dari mak saya sendiri setelah mengambil Vivix selama 2 bulan. Mak saya ni ada penyakit kencing manis. Komplikasi dari penyakit itu, seluruh badan mak saya tumbuh ruam gatal-gatal terutamanya di bawah dada dan di celah-celah pelipat peha, tengkuk dan punggung. Kuku kaki mak saya juga bertukar menjadi hitam dan buruk. Luka susah nak sembuh dan bila sembuh, parutnya sangat jelas dan berwarna hitam. Selain daripada ubat hospital, dah bermacam-macam ubat alternatif dicubanya. Bila ada saja jus kesihatan (dari yang popular sepopular juara lagu hinggalah yang terlajak laris katanyaa...) yang boleh menyembuhkan kencing manis, mesti dicubanya. Tapi, tak ada satu pun yang berkesan.

Saya cuba kenalkan Vivix. Bacakan testimoni. Tunjukkan video di you tube dan macam-macam lagi. Pada mulanya mak saya agak terkejut mendengar harga Vivix. Tapi bila saya bandingkan harga sebotol  Vivix dengan penggunaanya yang tahan selama hampir 2 bulan, bandingkan pula harga jus-jus kesihatan lain yang murah tetapi perlu minum 2 ke 3 botol sebulan (yang sebenarnya boleh jadi lebih mahal dari Vivix), bandingkan pula keteguhan Shaklee selama ini dengan syarikat-syarikat entah siapa-siapa yang baru setahun jagung, bandingkan saintis Dr. Shaklee dengan Dr. BeliEntahDariManaLepasTuClaimBolehUbatOrangOhPleaseLaa ....

Heh.

Dipendekkan cerita, mak saya setuju. Mula-mula makan Vivix, berlaku semacam healing crisis pada mak saya. Dia tidur sepanjang hari. Rasa lemah badan dan mengantuk teramat sangat. Selepas 2 hari, badannya dah mula recover. Dia rasa segar dan cergas. Pada suatu hari(eh, macam cerita sang kancil pulak), mak saya berasa sakit dan pedih pada ruam-ruamnya terutama di bahagian dada. Keesokkan harinya, dia mendapati ruamnya telah kering dan tidak gatal lagi. Semalam saya tengok, bawah dada mak saya dah licin tanpa sebarang kesan ruam sebelum ni. Kuku kaki mak saya dah pulih, tidak hitam dan buruk lagi. Parut-parut di badan mak saya pun dah menipis dan parut-parut baru hampir hilang. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Kencing manis mak saya masih ada tetapi terkawal. Saya percaya dengan penggunaan yang konsisten dan berterusan, akan dapat mengurangkan dan mengawal penyakit mak saya tu. Yang penting kena sabar.

Selain daripada bagus untuk kencing manis, terdapat pelbagai lagi kebaikan
Vivix Shaklee. Antaranya :

* Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
* Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
* Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
*Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
*Mengurangkan kemungkinan penyakit nyanyuk - merawat azhameir
*Membantu merawat penyakit parkinson
*Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
*Meningkatkan kesihatan imum badan
*Menggalakan kesihatan keseluruhan

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Sehingga bulan Oktober 2015, beli 2 botol Vivix, anda berpeluang mendapat diskaun 5%, cash bonus, keahlian percuma, dan sebotol multivitamin Vita Lea yang berharga RM88.75. Untung sangat. Cepat-cepat WhatsApp saya, beli buat stok untuk mak ayah dan diri sendiri.

Sunday, 19 July 2015

Air yang sihat dan bersih dengan Shaklee

Masak air untik diberi minum kepada anak-anak raksasa gorgon telah menjadi masalah besar kepada mak saya setiap kali kami adik beradik berkumpul. Ini kerana kami minum sorang sejag (tak lepas dahaga kalau minum dengan cawan) heh. Oleh yang demikian, kami selalunya beli air mineral berbotol-botol untik memuaskan kedahagaan kami yang tidak bertepi itu. Heh.

Justeru, untuk memudahkan mak saya, saya telah memperkenalkan Get Clean® Water yang mengaplikasikan sistem penapisan air baharu berbilang paten bagi menghasilkan air yang lebih bersih dan sihat. Berbanding jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar berbahaya - termasuk sehingga 99% plumbum! OMG !

Get Clean® Water merupakan jag air pertama yang menggunakan sistem penapis blok karbon yang boleh diisi semula. Langkah ini membantu mengurangkan timbunan botol plastik bagi pemuliharaan alam sekitar. Ia juga berupaya menapis 303 liter (80 gelen) air bagi setiap blok penapis. Mesra alam tawww...

Ia disahkan berkesan mengurangkan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain di samping mengekalkan kandungan mineral air yang bermanfaat. Selain daripada itu, ia disahkan berkesan mengurangkan klorin, oleh yang demikian ia dapat membantu mengurangkan ancaman kesihatan akibat bahan sampingan klorin.

Kos yang sangat minima kerana hanya beberapa sen bagi satu liter air yang lebih sihat dengan rasa yang lebih sedap dan air yang sangat jernih. Jag air juga dilengkapi meter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah ditapis (tidak memerlukan kuasa elektrik). Ianya ringan dan mudah dibawa ke mana-mana. Ia juga cantik untuk diletakkan di meja makan dan dihidangkan kepada tetamu...kelasss kau Maria!

So, tunggu apa lagi? WhatsApp saya untuk letakkan satu di pejabat, rumah anda, rumah mertua dan di pondok menunggu durian supaya anda tidak keputusan bekalan air yang bersih dan sihat.

Tuesday, 14 July 2015

Budak-budak gendut kena tinggal

Hari ni sibuk siapkan kerja apa yang patut. Hantar report. Sembang dengan patients lama sikit, nanti rindu pulak seminggu tak jumpa. Heh. Esok dah mula cuti sampai selasa. Syoknya cuti lama. Heee

Seronok tu memang lah seronok... tapi hati ada gundah gulana sikit. Selain daripada takut tak dapat menahan godaan juadah raya, berat hati sikit nak tinggalkan 4 ekor budak gendut di rumah. Haish.

(Ada yang balik Ipoh petang raya ni karang aaaa...)

Monday, 13 July 2015

Risau tambah berat badan di Aidilfitri ? Shaklee boleh membantu :)

Sedih kan, Ramadhan dah nak habis... tak pasti boleh jumpa Ramadhan tahun depan ataupun tak. Ramai yang bertambah sihat kerana bulan puasa ni kita kurang makan, merehatkan perut dan detox secara tak langsung . Ramai juga yang bertambah montel (yang ni tak dapat nak tolong lah ye...siapa suruh makan banyak-banyak buffet Ramadhan tu :)

Ramai yang teruja raya dah dekat...tapi saya ada risau sikit. Risau tak dapat menahan godaan lemang, rendang , kuih tat, kek coklat, almond london...hishh mak masak mana boleh tahan...mesti makan banyak punya !

Takpe takpe... Shaklee boleh tolong.

Memperkenalkan abang sado, Omega Guard dan Kak Long kawasan, Lecithin. Heh.

Omega Guard dan Lecithin ni memang wajib bagi saya. Hari-hari tak boleh tinggal. Kalau dah nak habis tu mesti kena cepat-cepat beli supaya tak putus bekalan.

Omega Guard berfungsi untuk merendahkan kolesterol, mengawal masalah obesiti, memelihara fungsi sendi, memperbaiki masalah alahan kulit, mencegah pembekuan darah dalam badan, melicinkan kulit, mencegah penyakit lelah, meningkatkan sistem imun dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Manakala Lecithin pula berfungsi memecahkan lemak dan kolesterol, meningkatkan daya ingatan, mengurangkan sembelit, menyerap nutrien larut lemak seperti A, D, E dan K, melindungi hati, menghalang tekanan darah tinggi dan mengatasi masalah bengkak susu.

So, biar takde baju raya, jangan takde Omega Guard dan Lecithin di hari raya. Heh.

WhatsApp saya segera !

Saturday, 11 July 2015

Tips mudah menjual kalau anda jenis malu-malu meowmeow

Saya faham, bagi yang baru-baru nak mula menjual apa-apa sahaja jenis barang dan perkhidmatan masalah utama adalah tak reti nak mula macam mana, nak cakap apa, nak close deal macam mana...kan?

Berat hati, segan, malu, takut, ragu-ragu, semua mak nenek ada kan... ?

Kalau dah berat sangat mulut tu nak mulakan, biar badan anda yang buat kerja untuk anda. Macam mana? Jadilah testimoni bergerak. Kalau jual produk kecantikan, anda makanlah, sapulah, tonyohlah dulu produk-produk kecantikan itu ke muka anda dulu sampai cantik. Bila dah cantik, pelanggan sendiri akan bertanya kepada anda. Kalau jual produk kurus pula, usahalah sungguh-sungguh sampai kurus. Jangan harap produk semata-mata, diet lah juga, bersenamlah sama , jangan malas (peringatan kepada diri sendiri juga ni ), bila dah kurus, berderu-deru order masuk taww... mungkin cara ni lambat sedikit, tapi lebih baik lambat asalkan masyukk dikemudian hari kan?

Orang tak suka kalau kita terlalu memaksa. Kalau hari-hari tanya dia bila nak beli, pergi rumah dia bawak katalog besar peti ais selak satu-satu dari pukul 6pm sampai 2am... memang orang menyampah. Mungkin dia beli untuk menghalau anda buat seketika, lepas tu dia pindah rumah kerana nak mengelak dari berjumpa dengan anda, anda juga yang rugi kan?Wat lek wat pis jer. Jenis-jenis yang anti produk MLM ni kena jual mahal sikit. Buat macam tak kisah sangat kalau diorang tak beli. Tapi bila bersembang tu kena selit-selit sikit pasal produk kita. Biar masuk ke minda bawah sedar diorang. Heh.

Kena rajin membuat kajian. So, bila pelanggan tanya mengenai produk anda, takdelah anda tergaru-garu kepala nak jawab. Penjual yang bijak dan berilmu lebih disenangi pelanggan. Secara automatic anda akan berasa lebih yakin untuk menjual.

Mesti kreatif juga. Ini yang membezakan anda dan penjual-penjual yang lain. Kreatif ni tak boleh diajar. Tapi, kita boleh melatih diri kita dengan membuat pemerhatian dan perbandingan. Jangan tiru, tapi olah . 

Yang paling penting adalah niat. Kalau anda berniaga nak kaya pasal nak berlagak dengan kawan-kawan, atau nak kaya pasal nak buat modal berjudi kat kasino (hahaha...ada ke niat macam ni??), saya tak pastilah di mana kesudahan perniagaan anda. Niatlah baik-baik agar baik-baik juga hasilnya.

P/s : hari ni happy sangat, dapat order dari kawan-kawan. Ada siapa-siapa lagi nak order? Boleh COD sekitar Ipoh juga. WhatsApp saya :)

IRA
SID 1191211
016-5392550

Friday, 10 July 2015

I dah rasmi folder Shaklee riang ria raya uollss !

Hari ini selepas visit patients (oh, saya bukan doktor...saya PR di salah sebuah hospital swasta di Ipoh ni :) saya terserempak dengan kakak housekeeping di depan pharmacy. Sebelum ni kami selalu bersembang setiap kali dia mengemas pejabat saya. Topik popular adalah mengenai berat badan. Heh.

Alang-alang terserempak, saya berhenti untuk bersembang sekejap. Dia tarik tangan saya masuk pharmacy. Tanya saya apa yang saya makan, nampak dah kurus. Hehehe. Opkos lah saya cakap "inilah Shaklee effect!!" Sudah turun 4 kilo dalam masa hampir 2 bulan. Penurunan berat yang selamat, tak terlalu drastik dan tak terlalu perlahan. Saya rasa sihat dan bertenaga, tak lemau dan lembik seperti ketika saya mencuba produk-produk slimming yang dahulu.

Antara soalan-soalan yang ditanya adalah harganya, cara makannya, ada side effect tak.... dan macam-macam lagi. "Jom masuk office I, kita cerita panjang-panjang" Heh.

Saya ambil folder yang baru je saya siapkan semalam (cadangnya nak guna folder tu untuk promote barang Shaklee kepada tetamu yang berkunjung sewaktu aidilfitri nanti).Selepas bercerita mengenai kebaikan produk, cerita tentang company yang kukuh selama 50 tahun di Malaysia, cerita tentang betapa saya berpuas hati dengan produk ini... saya cadangkan dia untuk mengambil set kurus bajet yang terdiri daripda Herb Lax dan Lecithin. Saya percaya, selepas merasa keberkesanan kedua-dua produk ini, dia pasti akan menambah produk-produk yang lain pula.

"wokey, besok saya kasi duit... nanti adik kasi beli sama saya aaa"

"wokeh, akka...rumba thanks !"

p/s : Nak cantik dan kurus ni dambaan semua wanita tak kita pangkat dan darjat. Siapa kata susah nak jual Shaklee ?? Nak try ? WhatsApp saya :)

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com


Thursday, 9 July 2015

Saya nak jadi boss, okayy...

Hari ni sifu saya tanya kenapa saya nak buat business Shaklee ni...adakah saya nak jadi jutawan? Heh.

Sebenarnya, saya tak terfikir pun nak jadi jutawan (tapi kalau dapat, apa salahnya kannn...). Sebenarnya saya sangat suka berniaga sendiri dan tak suka kerja bawah orang . Makan gaji ni bagi saya sangat merugikan... kita kerjalah sekuat mana pun, hujung bulan dapat gaji banyak tuuu jugak. Setahun sekali dapat bonus dan naik gaji, selain daripada tu, sama sahaja. Huh.

Saya mula berniaga sejak dari sekolah rendah lagi. Business pertama saya adalah dengan menjual hand made greeting cards. Potong card manila, lukis, warnakan dan jual pada harga 50 sen sekeping. Heh. Masa tu mana tau nak value harga handmade cards. Selain daripada tu, saya buat perkhidmatan meminjam buku cerita kepada kawan-kawan. Saya gemar membaca buku cerita dan mempunyai  koleksi buku yang banyak. Bila kawan-kawan nak pinjam, saya akan kenakan denda kalau mereka lambat memulangkan buku saya... 10 sen sehari. Tapi, kadang-kadang kawan-kawan buat muka kesian, tak nak bayar denda... saya tutup sebelah mata.Haha. Bila cikgu tanya, cita-cita, saya cakap nak jadi boss dan ada supermarket sendiri (masa tu supermarket sajalah yang paling hebat di kampung saya). Heh.

Bila dah bekerja, saya masih tetap menjalankan part time business saya. Antara business yang saya buat adalah menjual home made chocolate, kek, biskut dan yang paling popular di kalangan kawan-kawan saya adalah florentine cookies.

Arts and crafts memang tak boleh dipisahkan dengan saya. Saya gemar painting, doodling, menjahit... apa saja yang artsy fartsy. Semua hasil kerja saya tersimpan di rumah saja. Sehingga satu hari, saya mendapat idea untuk menjual di arts and crafts market setelah terbaca mengenainya di surat khabar. Lebih kurang setahun bukak booth dan berjualan di arts and crafts market, saya membuat keputusan untuk menyewa sebuah kedai comel bersama 2 kawan yang lain yang turut mempunyai minat yang sama dengan saya.Pada May 2014, lahirlah IPOH CRAFNERDS, kedai tempat sekumpulan crafters berkumpul, lepak-lepak, makan-makan dan berbisnes. Heh.

Business Shaklee pula bermula secara tak sengaja setelah saya jatuh cinta dengan produknya. Alang-alang saya pengguna tegar produk ini, lebih baik jika saya berkongsinya dengan kawan-kawan dan orang lain. Mudah-mudahan mendapat manafaat bersama. Manafaat sihat dan manafaat pendapatan sampingan. Seronok kan? Mudah kan?

Tak susah nak berniaga ni. Tak semestinya memerlukan modal yang tinggi. Yang penting, kena bersungguh-sungguh, kreatif, rajin dan konsisten. Kalau jatuh cepat-cepat bangun sendiri :)

Kalau nak sihat dan ada pendapatan sampingan, boleh hubungi saya ya?

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com

p/s : Kalau nak beli barang-barang craft pula, silalah ke kedai saya ye... Ipoh Craftnerds, shoplex C, 75 Jalan Panglima, Ipoh Perak (dekat Plan B Ipoh) Heh.

p/p/s : Doakan saya cepat-cepat jadi boss ye...


Tuesday, 7 July 2015

Membazir itu amalan shaitonnirojimmm...

Huh ! Berjaya mengelak godaan kawan-kawan untuk berbuka puasa di hotel. Lebih kurang RM80 untuk satu kepala... senangnya hotel nak kaut untung. Tapi yang peliknya, ramai je yang pergi. Tak rasa membazir ke? Ye lah, waktu kita berbuka bukannya boleh nak telan semuanya sekali harung. Tekejut perut tiba-tiba kena sumbat kambing golek, daging salai, murtabak bagai... Last-last makan itu sikit, ini sikit, air 3 gelas yang mungkin semuanya kalau dicongak-congak tak sampai pun RM10 harganya.

Bukankah bulan Ramadhan ini kita sepatutnya berjimat dan elakkan pembaziran. Hmm... tak payah berhujah panjang lebar pasal kegawatan ekonomi, wombat disangka babi (eh tetiba), ringgit jatuh, duit yang tak pernah cukup-cukup kalau tembolok sendiri pun tak reti nak jaga, nafsu sendiri tak reti nak kawal. Buat malu je.

p/s : Memang pantang tok nenek tengok orang membazir makanan. Huh, mencik !

Monday, 6 July 2015

Masker vitamin C dan E Shaklee

Dulu, saya amat-amat malas nak bermasker bagai... kalau teringat nak scrub sekali sekala pun dah kira bagus. Heh.

Namun semenjak dua menjak bershaklee ni, tiba-tiba je rajin nak jaga muka. Agaknya mood nak jaga kesihatan ni pakej dengan nak jaga kecantikan kot. Heh.

Yang menariknya, saya dah tak payah nak beli masker mahal-mahal lagi. Sambil telan vitamin sambil pupur kat muka. Masker kegemaran saya adalah vitamin C dan E. Untuk vitamin C, hanya perlu hancurkan tablet, titiskan sedikit air dan tempeklah ke muka sesuka hati. Masker vitamin C ini untuk menegangkan kulit, mengecutkan jerawat, mengawal minyak dan mencerahkan kulit. Untuk membuat masker vitamin E pula, cucuk softgel dengan pin yang bersih, keluarkan minyak dan sapulah ke muka sampai habis. Vitamin E ini untuk melembutkan kulit muka, memudarkan parut dan membuat kulit glowing-glowing giteww...

Selain daripada vitamin C dan E, alfalfa, collagen, ESP dan vivix juga boleh dibuat masker. Mudah dan jimat, kan?


P/s : sebotol vitamin C tahan sehingga 6 bulan dan sebotol vitamin E tahan sehingga 4 bulan... jenuh nak tunggu habis kan...jom buat masker seminggu 2-3 kali !


IRA

SID 1191211

016-5392550


Sunday, 5 July 2015

Kurus dan cantik dengan Shaklee

"Ira, I dah tak jumpa you baru 2 minggu tapi I rasa you dah kurus lah"

Tak lama lepas tu...

"Ira, you dah cantik lah, tak payah kurus lagi pasal you tinggi..."

OK, THATS IT !!

up (angkat tangan paras telinga, berdiri tegak)

Maka kami, berikrar akan menjadi pengguna setia Shaklee forever and ever till death do us part !

down (hidung kembang kempis menahan gemuruh jiwa semangat membara)

Disclaimer : part yang tak payah kurus lagi tu agak melampau sikit kenyataan kawan saya tu, tapi part yang lain, saya mengakui ada kebenarannya di sana....heh

P/s : kawan-kawan saya yang baik hati sentiasa memberi semangat dalam proses saya nak kurus ni. Ai lebiu so mach.

P/p/s: tapi saya ada jugak kawan-kawan yang hampeh yang berikan komen-komen macam "you ada kurus meh...macam takde saja woh..." -komen-komen yang macam ni, abaikan saja...deme jeles le tewww

Saturday, 4 July 2015

Cik Jah tailor dan Kak Gayah cookies, burning the midnight oil ke kome?

Amboi amboi amboi...

Musim-musim raya ni makin sibuk lah Kak Jah jahit baju raya dan Kak Gayah bakar biskut raya customer ye. Maklumlah tinggal 2 minggu lagi nak raya. Tak menang tangan kan. Mana nak jahit baju dan bakar kuih, nak jaga laki, nak urus anak... Lepas berbuka, orang lain boleh berehat-rehat buat amal ibadah, Cik Jah dan Kak Gayah sibuk menjahit dan bakar biskut. Penat sangat rasanya...kadang-kadang sambil menjahit boleh terlelap, sambil bakar biskut boleh berdengkur. (apakah ?)

Ahaaa...

Tahukah anda, bahawa Shaklee ada 1 produk yang bila minum, mata terus buntang tak ngantuk lagi. Lepas minum, tenaga datang mencurah-curah tak penat dan longlai lagi. Lepas minum, metabolisme meningkat tak lemau lagi. Tahu tak ??

Cinch Tea Shaklee mengandungi matcha green tea, taurina, white tea, rooibos red tea dan red tea yang berfungsi sebagai antioksida, energy booster, metabolism booster, bakar kalori, melarutkan lemak, menghalang penghasilan lemak baru, agen detox yang hebat dan polifenol yang terdapat dalam teh ini dapat memulihkan kerosakan badan yang disebabkan radikal bebas yang boleh mencegah kanser. 

So, Kak Jah, Cik Gayah dan sesiapa sahaja yang perlukan tenaga tambahan di bulan puasa ni, cepat-cepat hubungi saya untuk mendapatkan Cinch Tea hebat ini.

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com

p/s : sekali sekala kena tukar pendekatan dalam penulisan huhuhuhu

Friday, 3 July 2015

Buah-buahan yang sangat seksi

Walaupun dah makan macam-macam jenis vitamin, jangan lupa "real food" pula. Vitamin sekadar mencukupi dan melengkapi apa yang kurang dalam badan. Makan tetap kena makan, ya kawan-kawan...

Semalam borong stok buah-buahan kat pasar malam. Tapi pisang, mangga dan tembikai takde pulak. Takpe, hari ni pergi Tesco pulak cari buah-buah tu dan barang dapur yang lain pulak.

P/s : titew fefiling healthy sesangat bila borong buah-buah ni tawww



Thursday, 2 July 2015

Raksasa yang gumbira makan Omega Guard, Lecithin, Alfalfa dan Cinch Tea

Antara kemestian saya sewaktu berbuka adalah Omega Guard, Lecithin, Alfalfa dan Cinch Tea.

Omega Guard bertindak untuk mengawal kadar kolesterol dan melindungi jantung. Lecithin pula berfungsi sebagai pemecah lemak dan membantu untuk menyerap zat-zat penting ke dalam badan. Alfalfa pula bertindak sebagai ajen untuk menyingkirkan toxic dan melawaskan pembuangan, dan akhir sekali... teh kesukaan saya, Cinch Tea berperanan untuk meningkatkan metabolisma dan membantu membakar kalori sehingga 4 kali ganda.

Kesan paling cepat yang dapat dilihat selepas makan semua ini adalah, sebelum tidur mesti buang air besar sekurang-kurangnya sekali. Hah... guilty free. Lepas makan macam raksasa sewaktu berbuka, kita membuat pelaburan di tandas pula .

Saya suka! Saya suka! Saya suka!

Nak jadi raksasa yang kesukaan dan kegumbiraan macam saya?

Hubungi saya... rawwrr !

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com

Wednesday, 1 July 2015

Mengidam yang bukan-bukan walaupun tak mengandung?

Baru perasan, sejak mengamalkan makan vitamin Shaklee dengan konsisten dan makan makanan yang sihat, saya sudah lama tidak teringin nak minum Coca Cola, dah tak teringat nak makan potato chips, dah tak lalu nak makan mee segera, dah tak berahi outlet makanan segera, dah tak bernafsu nak makan hot dog dan nuggets.

Aha...

Bila dah detox bersih-bersih, zat dalam badan pula cukup... badan akan berhenti hantar signal mengada-ngada nak makan itu ini kat otak. So, kalau nak sihat, kalau nak kurus, kalau nak cantik...pastikan mulakan dengan detox,dan seterusnya pastikan zat-zat penting dalam badan mencukupi.

Tak percaya ?

Cuba dulu , baru tau.

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com

Tuesday, 30 June 2015

Sehari tak mendapat, rindu nian rasanya... aduhai !

Tak sahur hari ni. Terjaga dah pukul 6.30 pagi. Terkebil-kebil kejap. Ingat-ingat balik, bila masa pulak tutup alarm pukul 5 tadi ? Rasanya macam tak sedar langsung. Tidur mati? Alhamdulillah masih panjang umur...

Haih.

Rindu pulak rasanya kat ESP dan Cinch Shake coklat... (overr sangattt kannn....)

Heh.

Monday, 29 June 2015

Kawan-kawan yang macam-macam

Saya dikelilingi ramai kawan-kawan yang bukan Melayu di tempat kerja dan dalam business berbanding dengan kawan-kawan Melayu. Saya suka bergaul dengan mereka...rasanya macam lebih luas pengetahuan dengan pandangan yang berbeza. Walaupun Malaysia merupakan negara Islam, tetapi ramai bukan Muslim di luar sana yang tidak berapa faham dengan cara hidup sebenar orang Islam dan tak faham peraturan dan panduan yang ditetapkan. Kadang-kadang berpeluh juga nak terangkan kepada mereka (maklumlah, kita pun bukan pandai sangat), kadang-kadang kelakar pun ada dengan komen-komen dan pandangan yang mereka lontarkan...

"Kalau bulan puasa je, mesti panas... your God want all of you to suffer ke?" - bila dia yang lebih-lebih mengeluh bulan puasa ni panas sangat...macam dia yang puasa pulak. Heh.

"They should tukar peraturan laa... at least boleh minum, tak makan pun tak apa laa... panas maa.." - bila kasihan tengok saya kena kerja dalam cuaca yang panas... prihatin sangaaattt. Heh.

"Boleh tak payah puasa 1 hari ke? Nanti bila free, you ganti la" - bila dia plan nak buat farewell party kawan nak berhenti kerja minggu depan... sukahati jerr. Heh.

p/s : walau macam mana sekalipun, I still love all of my pren strong-strong sangattt... huhuhuhu

Tak pentipu punyerrr !

Hampir separuh bulan kita berpuasa. Belum ke pasar Ramadhan lagi tahun ni. Sebenarnya dah 3-4 tahun tak ke pasar Ramadhan dah. Tak sanggup rasanya nak menanggung kekecewaan dan kehampaan di hati. Heh.

Tak sanggup nak beli karipap inti angin, air tebu rasa air gula dan ikan patin masak tempoyak rasa lauk semalam. Kalau rajin, masak yang simple-simple apa yang ada di rumah. Kalau malas, beli di kedai yang dah biasa dan diyakini rasanya.

Seronoknya diorang berniaga pakej kaut untung dan dosa, ye? (Okaylah... bukan semua macam tu )

Baik berniaga Shaklee, takde tipu-tipunye. Makan vitamin, Inshaallah sihat. Heh.

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com

Wednesday, 24 June 2015

Serba salah dan salah sangka

Ada banyak dilema orang yang berniaga MLM ni.

Misalnya, kita tahu kawan kita masih belum ada zuriat walaupun dan lama kahwin. Kita ada produk untuk meningkatkan kesuburan. Kita ikhlas nak tolong. Kita nak cakap "Cubalah produk ni, mana tahu ada rezeki pulak"... tapi bimbang-bimbang kecil hati pula... takut-takut terasa hati pula. Serba salah.

Misal yang lain pula, kita tahu kawan kita ada sakit lutut, kita tahu ada yang sakit asthma, kita tahu ada yang sembelit. Kita pun ceritalah dengan panjang lebar tentang produk-produk yang boleh membantu masalah mereka. Kawan-kawan kita buat tak tahu je. Pandang kita macam kita ni nak tipu duit diorang. Macam nak mintak sedekah pula. Salah sangka.

Heh.

Serba salah dan salah sangka ni memang asam garam dalam MLM. Sabar je lah. Kalau diorang nak terus menderita dengan penyakit-penyakit diorang, kita nak kata apa lagi...kan ? Kalau diorang nak terus mendabik dada dengan ego mereka, kita nak buat apa lagi ...kan ?

p/s :
"Lantak le, yang gemuk kamu, bukan aku !" kata sifu saya (dalam hati) bila jumpa pelanggan banyak songeh nak beli slimming set. Hahaha !

"Biorkan dema, saja suka duduk spital !" kata mak sifu saya pula. Hahahaha !

Monday, 22 June 2015

Cerita ESP lagi :)

Puasa tahun ni memang berbeza dengan tahun-tahun yang dulu. Tahun ni, setiap pagi bersahur dengan 1 scoop ESP dan 2 scoop Cinch. Sedap, cepat, berkhasiat, mudah dan mengenyangkan. Sambil tutup mata pun boleh bancuh. Kalau terlewat bangun pun masih sempat sahur (tapi jangan lepas subuh pun korang sahur juga ). Memang dijamin boleh bertahan sampai berbuka... tak lembik lutut punya. Kalau tak ada Cinch, boleh blend ESP dan kurma 2-3 biji... sedap woo !

Cubalah :)

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com


Thursday, 18 June 2015

Vitamin pun balik kampung

Hari ni balik kampung. Yay ! Tapi, sebelum balik kampung jumpa mak, singgah jumpa sifu dalam bisnes Shaklee dulu. Heh. Ini namanya sambil menyelam minum air. Dan seperti biasa, kalau nak balik kampung...selain daripada kemas kain baju, kena kemas vitamin juga. Barulah aman rasanya hati ini.

Wednesday, 17 June 2015

ESP, minuman protein kesayangan saya

Esok dah nak puasa. Mungkin hari ni ramai yang shopping last minit nak beli kurma, ikan pekasam, serunding daging, papadom dan acar buah...uishh..sedapnyaa. Memang selera masa bersahur kalau pekena makanan macam ni. Bila dah selera, makan pun bertambah. Niat nak bertahan sepanjang hari, tapi pukul 12 tengah hari perut dah berkeroncong. Biasa tak macam tu ? Kadang-kadang hairan juga... makan nasi separuh periuk tapi tengah hari dah lembik lutut. Kenapa ya ?

Kalau ikut Kevin Zahri, waktu bersahur disarankan untuk ;


Hah. Kevin Zahri suruh makan segenggam karbohidrat saja okayy... bukan seperiuk. Disarankan untuk mengambil karbohidrat kompleks di mana karbohidarat kompleks ini mengambil masa 8 jam untuk dicernakan. Oleh yang demikian kita akan berasa kenyang lebih lama. Disarankan juga untuk mengambil protein yang rendah Biological Value (BV), contohnya ikan , daging , ayam , dan soya .

Untuk yang inginkan sahur yang sihat dan membekalkan tenaga yang mencukupi tapi malas nak masak-masak pagi-pagi buta terutamanya yang tinggal seorang macam saya ni, bolehlah bersahur dengan ESP. Selain daripada membekalkan tenaga dan mengurangkan rasa lapar (puasa tetap rasa lapar dan dahaga ya... ESP bukan formula ajaib untuk hilangkan terus rasa lapar tu), terdapat juga beberapa kebaikan yang lain;

* untuk yang  mahu mengandung, ESP memelihara rahim dan menyediakan rahim yang sihat untuk perkembangan bayi
* untuk yang sedang mengandung, ESP menguatkan rahim dan membantu membentuk otot dan tumbesaran bayi
* untuk yang sedang menyusukan anak, ESP menggalakkan pengeluaran susu yang pekat dan berkhasiat selain daripada membekalkan tenaga kepada ibu
* untuk yang ingin menstabilkan hormon, ESP dibuat daripada kacang soya (non GMO) yang kaya dengan isoflavon yang membantu memulihkan hormon
* untuk yang nak sihat, ESP memberikan ketahanan badan dan pelengkap nutrien dalam badan supaya badan boleh bersedia melawan penyakit yang datang
* untuk yang nak kulit cantik, ESP membuatkan kulit lebih anjal, gebu dan cerah. Ia juga boleh memudarkan jeragat dan parut
* untuk yang nak badan cantik, ESP menganjalkan payudara yang kendur dan membentuk badan agar tidak lembik dan kendur

So, bagi yang nak berpuasa esok bolehlah cepat-cepat cari ESP ni untuk mengatasi masalah gastrik, meningkatkan ketumpatan tulang, mengurangkan paras kolesterol dalam darah sebanyak 23%, melindungi buah pinggang dan sebagainya.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan untuk mendapatkan resepi ESP yang lebih sedap dan berkhasiat sepanjang berpuasa ni.

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com


Wednesday, 10 June 2015

Saya sangat gumbira la la la...

Saja nak bagitau... pagi tadi timbang berat dah turun 2 kg lepas hampir sebulan (20 hari) ambil set healthy fitness Shaklee. Heh.

Mungkin 2kg tu nampak sedikit. Mungkin anda boleh menurunkan berat anda sebanyak 2kg dengan mudah. Mungkin anda boleh turun 2kg tanpa mengambil apa-apa produk...

Tapi bagi saya 2kg tu pencapaian besar bagi saya. Berat saya dah tak turun-turun sejak beberapa bulan walaupun saya berdiet dengan bersungguh-sungguh. Hinggakan sampai suatu tahap rasa macam nak give up saja. Lantak lah gemuk pun gemuklah. Heh.

Pada mulanya sewaktu mencuba produk Shaklee ini pun, saya tidaklah menaruh harapan yang besar. Kalau turun , bagus... kalau tak, takpe lah. Niat saya yang utama hanya nak jaga kesihatan dengan mengambil supplement Shaklee. Di minggu pertama selepas pengambilan, berat saya tak turun pun. Tapi ada kawan-kawan yang tegur yang saya nampak susut sikit. Namun, memandangkan saya ni jenis yang mahu bukti kukuh (jarum skala di mesin penimbang), saya hanya beranggapan yang kawan-kawan saya salah pandang kot. Mungkin efek baju yang saya pakai kot. Heh.

Bila dah turun ni... tiba-tiba semangat berkobar-kobar lah pulak. Heh.

Ok. Doakan saya turun berat lagi. Nanti saya update lagi . Heh.

Kalau nk turun berat juga, jangan segan-segan hubungi saya, ya? Nanti saya akan berikan jadual pemakanan secara esklusif untuk anda.

IRA
SID 1191211
016-5392550
ira.arinza@gmail.com